headset-solid
085 482 60 00
Afspraak
Contact

AVG biedt grote kansen voor de ICT-branche

Douwe
6-jun-2019 14:13:42

In 2018 was de AVG een van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van privacy. De deadline, 25 mei 2018, om aan de AVG te voldoen, is inmiddels verstreken. Toch zijn lang niet alle bedrijven klaar met de implementatie van de nieuwe regelgeving. De cijfers liegen er niet om. 

Het afgelopen half jaar hebben maar liefst 10.000 mensen een privacyklacht gemeld bij toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens. Een oplossing die kan helpen bij de implementatie van de AVG is YourSafetynet.

Fourtop heeft zelf YourSafetynet geïmplementeerd en heeft de oplossing ook opgenomen in haar portfolio. In deze blog leggen Jaap van Oord en Douwe van der Graaf je uit waarom de AVG grote kansen bied voor de ICT-branche.


Implementatie AVG

De AVG heeft ook bij Fourtop een grote impact gehad. Fourtop is drie jaar geleden  al begonnen. Voordat Fourtop YourSafetynet is gaan verkopen, is de oplossing intern geïmplementeerd. Verschillende afdelingen zijn hier betrokken bij geweest.

Voor een aantal maanden hebben heeft er één keer per week overleg plaatsgevonden waarin we bijvoorbeeld de documentatie van het security beleid bespraken. De HR-afdeling heeft een belangrijke rol gespeeld bij de daadwerkelijke implementatie.

Als je over de AVG praat, wil je eigenlijk IT en HR aan tafel hebben. Dan krijg je een veel beter inzicht. 

Ons security beleid is zo veel als mogelijk gestandaardiseerd naar de documenten van YourSafetynet. Daarnaast is het personeelshandboek geüpdatet. Bij de implementatie heeft het team van YourSafetyNet voor de nodige ondersteuning gezorgd. Voor Fourtop is de samenwerking met partners cruciaal.


Van bewustwording naar implementatie

Na eigen implementatie heeft Fourtop ook zijn klanten geholpen. Klanten bewust maken van de AVG is de eerste stap. Ze moeten snappen waarom de nieuwe regelgeving er is, wat ze moeten doen en hoe ze de implementatie het beste kunnen aanpakken.

Door het verhaal continu te vertellen ziet Fourtop dat de nieuwe regelgeving ook makkelijker wordt geaccepteerd. Als het stadium van bewustwording gepasseerd is, dan laten we zien dat YourSafetynet voor compliance met de privacywetgeving zorgt en kan er gestart worden met de implementatie.

Doordat we als Fourtop zelf YourSafetynet hebben geïmplementeerd, weten we waar de eventuele struikelblokken liggen. We helpen onze klanten uit eigen ervaring.

Uit ervaring weet Fourtop bijvoorbeeld dat een implementatie bij klanten zonder een duidelijk security beleid makkelijker gaat dan bij bedrijven die al een security beleid hebben. Bij deze bedrijven moet allerlei documentatie naast elkaar gelegd worden, is de directie er over het algemeen meer bij betrokken en moeten er meer keuzes worden gemaakt.


Verschillende branches

Bijna alle bedrijven en sectoren hebben te maken met de AVG. Dit ziet Fourtop ook terug in haar klanten. De markt is erg breed. Iets wat ervoor zorgt dat Fourtop cross-kennis kan overdragen binnen verschillende branches, van zorg tot vastgoed.

Veel bedrijven hebben tussen de 20 en 100 werkplekken. Fourtop ziet dat, onder andere omdat we YourSafetynet aanbieden, dat het gemiddeld aantal werkplekken omhoog schuift. Vooral het MKB kan extra hulp gebruiken. Bij enterprise bedrijven is iets als voldoen aan de AVG eenvoudiger. Zij hebben een legal afdeling waarin alles wordt geregeld. MKB-bedrijven hebben hier niet de financiële middelen voor.


Continu proces

Met YourSafetynet biedt Fourtop ook ondersteuning bij de documentatie. Als het echt juridisch ingewikkeld wordt, dan wijzen worden klanten doorverwezen naar hun eigen advocaat. Die hebben ze maar een aantal uurtjes nodig.

Als je dit hele proces door een advocaat zou laten doen, dan ben je als bedrijf veel meer geld kwijt. En vooral MKB-bedrijven kunnen dat zich niet veroorloven. Bovendien is up-to-date blijven dan lastig. Een probleem dat door middel van YourSafetyNet opgelost kan worden. 

De implementatie is een continu proces. De HR-afdeling van Fourtop heeft continu contact met klanten. Zo kan Fourtop haar klanten de juiste ondersteuning bieden op bijvoorbeeld het gebied van security management trainingen.

Fourtop ziet dat er nog steeds behoefte is aan security awareness trainingen. Fourtop heeft een trainer in dienst, die ook alles heeft geïmplementeerd. Door klanten te helpen bij de implementaties heeft Fourtop veel vertrouwen gekregen op IT-vlak waardoor organisaties met hun hele IT overstappen.


HR & IT

Als je over de AVG praat, wil je eigenlijk IT en HR aan tafel hebben. Dan krijg je veel beter inzicht. In de afspraak fase geven wij als Fourtop vaak aan dat een breder team betrokken moet zijn bij de processen. De HR-afdeling moet daarbij niet vergeten worden.

Meestal dekken enkel de technologische oplossingen de lading niet. Uiteindelijk is techniek weinig waard zonder beleid. Als een bedrijf beide niet goed op orde heeft, dan gaan ze business verliezen.

Wil jij eenvoudig voldoen aan de AVG? Kijk dan op eens op de pagina over YourSafetyNet of neem vandaag nog contact met ons op!

Neem contact op

YourSafetynet: eenvoudig voldoen aan de AVG

YourSafetynet is een krachtige softwareoplossing die zorgt voor compliance met de nieuwe Europese privacywetgeving (AVG) en daarnaast beschermt tegen datalekken.

  • Verbeter imago en marktpositie
  • Voorkom boetes
  • Bestrijd datalekken
  • Bewustere medewerkers
  • Centraal AVG-beheer
  • Eenvoudig in gebruik

Dit vind je misschien ook leuk

Verhalen over AVG