headset-solid
085 482 60 00
Afspraak
Contact

De gevaren van cybercrime

Douwe
20-jul-2016 16:08:02

Steeds vaker zien wij nieuwsartikelen die waarschuwen voor nog een cyberaanval. Er zijn verschillende vormen van cybercrime. In dit blog lichten we een aantal methoden toe die cybercriminelen tegenwoordig gebruiken. In een volgend blog geven we u tips zodat uw bedrijf zich kan wapenen tegen cybercrime.

Phishing

Phishing is het ‘vissen’ naar inloggegevens van slachtoffers. Slachtoffers ontvangen ongevraagd een e-mail die afkomstig lijkt te zijn van bijvoorbeeld een bank. In de e-mail wordt er bijvoorbeeld gevraagd een wachtwoord te resetten, door op een link in de e-mail te klikken. Als het slachtoffer naar de website gaat, die vaak sprekend lijkt op die van de echte website van de bank, worden de gegevens die hij daar invult, direct doorgestuurd naar de cybercrimineel. De cybercrimineel kan nu gemakkelijk geld afhandig maken van het slachtoffer. Het gaat echter lang niet altijd om geld. Cybercriminelen azen ook op inloggegevens van een Microsoft- of e-mail-account, om zo toegang te krijgen tot bedrijfsgevoelige informatie.

Ransomware

Een andere methode die cybercriminelen gebruiken om geld en of gegevens afhandig te maken is ransomware. Ransomware is software die een slachtoffer (onbewust) installeert. Deze software versleutelt zoveel mogelijk documenten op het bedrijfssysteem van het slachtoffer. Zodra een gebruiker toegang wil krijgen tot een versleuteld document, zoals het verder werken aan een offertevoorstel, komt er een melding naar voren die van de gebruiker eist dat hij de documenten moet terugkopen. Ransomware zorgt er dus voor dat uw digitale netwerk snel onbruikbaar wordt gemaakt. Meestal krijgt een slachtoffer na het terugkopen van de documenten weer toegang tot het bedrijfssysteem, maar de kans is groot dat de ransomware opnieuw toeslaat. Cybercriminelen zijn namelijk niet te vertrouwen!

Spyware

Spyware is een vorm van kwaadaardige software, die veel gelijkenis toont met ransomware. Echter, waar ransomware zich kenbaar maakt en losgeld eist voor het terugkrijgen van gegevens, houdt spyware zich doelbewust op de achtergrond. Deze spyware komt vaak via dezelfde manier als bij ransomware in uw ICT-systeem terecht, en verstuurt dan gegevens over uw bedrijfssysteem door naar de cybercrimineel. Dit kunnen uw wachtwoorden zijn, maar ook vertrouwelijke bedrijfsdocumenten.
De cybercrimineel vergaart op deze manier veel bedrijfsgevoelige informatie, zonder dat een slachtoffer hier iets van merkt.

Helaas richten bovenstaande vormen van cybercriminaliteit nog erg veel schade aan. Stelt u zich eens voor wat de impact op uw bedrijf is, als uw bedrijfssysteem door een ransomware aanval lange tijd plat ligt. In het volgende blog geven we u een aantal handvatten om u te wapenen tegen cybercriminaliteit. Heeft u op dit moment vragen over cybercriminaliteit, of hoe uw bedrijf zich hiertegen kan wapenen? Neem gerust contact met ons op, wij staan u graag te woord.

A Great Offer, Just a Click Away

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Dit vind je misschien ook leuk

Verhalen over Beveiliging