Afspraak

Eindejaarsinterview Fourtop: Terugblik en vooruitblik Douwe

Wesley
16-dec-2016 13:18:36

Het jaar zit er bijna op, goed om terug te kijken wat er is gebeurd en wat we komend jaar kunnen gaan verwachten van Fourtop. We spraken hierover met Douwe van der Graaf!

Douwe, hoe zag 2016 eruit?

“Kijkend naar alle onderwerpen die we hebben behandeld in het kader van ontwikkeling en innovatie afgelopen jaar, dan lag Cybercrime daar vaak aan ten grondslag. De reden tot ontwikkeling was dus niet altijd een vraag maar veel gevallen absolute noodzaak. Als basisthema hebben we eind 2015 Cybercrime gekozen voor 2016, dat is een goede keuze gebleken.”

Nu is Cybercrime een heel mooi woord, maar wel een beetje vaag. Wat moeten we ons hier precies bij voorstellen?

“Ja dat snap ik! Cybercriminelen hebben afgelopen jaar bij behoorlijk wat organisaties voor wanhoop en problemen gezorgd. In veel gevallen met als doel om er financieel beter van te worden. Dit is natuurlijk niet goed, maar het heeft veel bedrijven wel aan het denken gezet. De Enterprise markt geeft dit voorbeeld al geruime tijd, terwijl MKB juist de sweetspot van cybercriminelen is. Veel data versus relatief lage beveiliging maakt MKB tot een gewild en vaak simpel doelwit.”

Hoe gaan jullie daarmee om?

“Als er één ding is gebleken in 2016, dan is het de noodzaak tot het ontwikkelen van de bewustwording van gebruikers van systemen en internet bij bedrijven. Deze ontwikkeling moeten we zeker voort zetten in 2017 en dan gaan we vanuit FourTOP ook zeker aanmoedigen. Gebruikers moeten begrijpen hoe cybercriminelen te werk gaan om zo minder kwetsbaar te zijn. Bedrijven mogen hier best wat strenger in worden. We praten tenslotte als het ICT betreft in veel gevallen over de backbone van een organisatie. Ons doel voor 2017 is dan ook om MKB bedrijven nog verder te gaan ondersteunen in dit proces.”

Hoe gaat 2017 er verder uit zien?

“Een andere belangrijke ontwikkeling is absoluut de verdieping in onze partnerships. Meer en meer is gebleken dat het van belang is om niet alleen te zeggen dat samenwerken en delen belangrijk is, maar het vooral te gaan doen. Zo hebben we afgelopen jaar tien evenementen mede georganiseerd. De grootste was “Cybercrime, waarom het ons allemaal raakt” in het Vredespaleis in Den Haag voor 250 MKB bedrijven uit de Drechtsteden regio. Samen met partners ESET Nederland en VitrumNet hebben we ons ingezet om de leden van Werkgevers Drechtsteden te informeren over het onderwerp. Door onze krachten en expertise te delen heeft deze dag vanuit verschillende oogpunten een zeer complete invulling gekregen. In 2017 staat samenwerken en delen aan de basis van nieuwe marktontwikkelingen in het MKB!”

We wensen u een veilig 2017!

Tevens aanbevolen

Deze artikelen op Blog