headset-solid
085 482 60 00
Afspraak
Contact

Methoden om bewustwording te creëren onder medewerkers

Douwe
10-okt-2016 13:04:17

Hoe zorg je er als ondernemer voor dat de ICT-security zo hoog mogelijk is? Goede antivirussoftware kopen is een goede eerste stap. Ook een firewall draagt bij aan de mate van ICT-security. Echter, de praktijk leert dat maar liefst 70% van de ICT-security incidenten wordt veroorzaakt door menselijk handelen. Het is daarom minstens zo belangrijk om uw medewerkers bewust te laten worden van het belang van ICT-security. In dit blog geven we u handvatten om meer bewustzijn te creëren als het gaat om ICT-security.

Uitleg software

Het is raadzaam tijd en energie te steken in het informeren van uw medewerkers. Het lijkt logisch: medewerkers kunnen hun ICT-omgeving beter gebruiken als ze goed weten hoe deze werkt. Toch schijnt dit vaak niet het geval te zijn. Het is dus raadzaam om bij het in gebruik nemen van nieuwe software, alle medewerkers goed uit te leggen hoe deze software gebruikt dient te worden. Zo zullen de medewerkers ook minder snel geneigd zijn om software te gebruiken die ze zelf prettiger vinden, ook wel schaduw ICT genoemd. Het resultaat hier van is dat de ICT-afdeling beter kan controleren of de ICT-security niet in gevaar komt, doordat het delen van informatie via de afgesproken kanalen loopt.

Geef tastbare voorbeelden

Voor veel mensen lijkt ICT-gevaar soms verder weg dan het daadwerkelijk is. Het is daarom handig om medewerkers voor te lichten over de gevaren van verkeerd ICT-gebruik. Geef voorbeelden uit de praktijk. Leg medewerkers bijvoorbeeld uit wat het effect kan zijn van een phishingmail. Vertel ook eens wat de gevaren kunnen zijn van het gebruiken van een open Wi-Fi netwerk. Door tastbare voorbeelden te geven zorg je er voor dat medewerkers risicovolle ICT sneller herkennen en hier beter mee om kunnen gaan. Zo dragen medewerkers dus actief bij aan de mate van digitale security in uw organisatie.

Wilt u meer weten over bewustwording van medewerkers omtrent ICT-security? Neem gerust contact met ons op, wij vertellen u hier graag meer over.

A Great Offer, Just a Click Away

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Dit vind je misschien ook leuk

Verhalen over Beveiliging