headset-solid
085 482 60 00
Afspraak
Contact

Twee manieren om uw medewerkers te wapenen tegen cybercrime

Douwe
15-sep-2016 16:04:19

In de vorige blogs hebben we tips gegeven om uw bedrijfsnetwerk te wapenen tegen gevaar door middel van slimme ICT. Echter, ICT wordt gebruikt door mensen. Deze mensen kunnen door middel van de juiste kennis bijdragen aan een veilige digitale werkomgeving. In dit blog geven wij u twee tips die ervoor zorgen dat uw collega’s nog veiliger werken.

Wachtzinnen

Een wachtwoord is de meest bekende vorm van online security. We gebruiken wachtwoorden overal: inloggen op onze laptop, ontgrendelen van de smartphone, etc. Dat komt doordat een wachtwoord een makkelijke en goede eerste securitymaatregel is.
Helaas is het zo, doordat wachtwoorden zo veel worden gebruikt, dat cybercriminelen veel moeite steken in het achterhalen van wachtwoorden. Hiervoor gebruiken zij programma’s die vooral moeite hebben met een groot aantal karakters. Het is dus raadzaam, en tevens eenvoudig, om een wachtwoord zo lang mogelijk te maken. Onthoud wel dat het gebruiken van een complex wachtwoord ook bijdraagt aan het niveau van IT-Security. Maak uw volgende wachtwoord dus eens lang en complex. Het zal de cybercriminelen veel meer moeite kosten om bij uw belangrijke informatie te komen!

Schaduw IT

“Schaduw IT”, het woord klinkt mysterieus. Het begrip schaduw-IT omvat alle IT in een bedrijf, waarvan de IT-leverancier geen weet heeft. Deze IT wordt dus ook niet gecontroleerd (lees: beveiligd) door de IT-leverancier. Waarom is dit erg? Omdat de IT-leverancier zo het overzicht verliest en hiermee niet meer goed kan zorgen voor een veilig bedrijfsnetwerk.

Voorbeeld: Bij een accountantskantoor is het recent het programma “SharePoint” aangeschaft. Hiermee kunnen medewerkers onderling bestanden delen. Alleen is het zo dat de medewerkers beter bekend zijn met een vergelijkbaar programma, en daarom het andere programma liever gebruiken. Nu de medewerkers SharePoint niet gebruiken, stroomt er bedrijfsinformatie via een kanaal dat niet door de IT-leverancier gecontroleerd wordt.

Bovenstaand voorbeeld toont aan dat Schaduw-IT een gevaar kan zijn voor de IT-security. Hoe kan dit voorkomen worden? Door uw medewerkers goede instructies te geven over nieuwe programma’s. Zo zijn ze gewend aan de te gebruiken software en voorkomt u ongecontroleerde informatiestromen. Dit zorgt er voor dat uw bedrijfsnetwerk beter beveiligd zal zijn.

Dit zijn slechts twee manieren die ervoor zorgen dat uw medewerkers nog veiliger werken. Bent u benieuwd naar meer methoden die uw IT-security naar een hoger niveau tillen? Neem gerust contact met ons op, wij vertellen u hier graag meer over.

Wil je meer weten over Fourtop ICT?

Maak gerust een afspraak, bij ons ben je altijd welkom!

Dit vind je misschien ook leuk

Verhalen over Beveiliging