headset-solid
085 482 60 00
Afspraak
Contact

Wat is een sterk wachtwoord? En hoe kun je een veilig wachtwoord onthouden?

Mieke
14-jun-2022 8:05:30

Je bent vast weleens je wachtwoord vergeten terwijl je iets op wilde zoeken of net bezig was met het afronden van een bestelling. De 'wachtwoord vergeten' knop helpt je verder, maar voordat je door kunt ben je wel al minuten verder, met eventuele frustratie als gevolg. Je wilt voor veiligheid gaan, dus heb je gekozen voor een moeilijker en langer wachtwoord, maar bestaat er een manier om deze dan ook makkelijker te onthouden? Zorgeloos, veilig en efficiënt blijven werken, de combinatie bestaat zeker!

Wachtwoorden, ga je voor makkelijk of veilig?

Dagelijks heb je te maken met wachtwoorden voor vele accounts, zowel privé als zakelijk. Maar ga je dan voor een makkelijk te onthouden wachtwoord, misschien zelfs wel één bruikbare voor verschillende accounts, of ga je voor een heel veilig wachtwoord met het risico dat je deze sneller kan vergeten?

Sterke veilige wachtwoorden | Blog Fourtop ICT

Om hier antwoord op te kunnen geven is het belangrijk te beginnen met het beantwoorden van de eerste vraag, wat is dan eigenlijk een sterk wachtwoord? Een paar tips hiervoor zijn als volgt:

  • Zorg voor afwisseling van cijfers, (grote en kleine) letters en bijzondere tekens. Niets erger dan eenvoudige wachtwoorden zoals ‘123456’, ‘wachtwoord’ of ‘welkom01’.
  • Een wachtwoord mag geen persoonlijke gegevens bevatten, zoals naam, adres of telefoonnummer. Het is ook het beste om geen informatie op te nemen die toegankelijk is op sociale media, zoals de namen van kinderen of huisdieren.
  • Activeer Multi-Factor Authenticatie (MFA) waar mogelijk. Dit is een enorm belangrijke toevoeging om veiliger te werken.
  • Kies voor elke website / app een ander wachtwoord.
  • Een lang wachtwoord van minimaal 10 tekens is goed, een zin is zelfs nog beter en hiernaast ook makkelijker te onthouden. Een voorbeeld is fietsbel, een onveilig wachtwoord wat al iets sterker wordt als je er F!3t5b3L van maakt. Een nog sterker alternatief is een zin, MijnFi3tsH33ft33nB3l!

Volgens onderzoek van Statista kun je nagaan hoe lang een hacker nodig heeft om je wachtwoord te hacken. Voldoen jouw wachtwoorden aan de voorwaarden?

Sterke veilige wachtwoorden | Blog Fourtop ICT

Een veilig wachtwoord verkleint het risico om gehackt te worden dus zeker. Maar bestaat er dan alleen de keuze uit makkelijk of veilig? Het beste is een derde mogelijkheid, een gouden combinatie.

De oplossing; een veilig wachtwoord wat je kunt onthouden

Sterke wachtwoorden die je nooit meer zult vergeten, oftewel veilig en makkelijk. Het bestaat! Voor volledige controle over je veilige wachtwoorden voor verschillende accounts adviseren we een Password Manager. Al je wachtwoorden worden simpel en in een gecodeerde indeling opgeslagen op een veilige plek waarbij je maar één hoofdwachtwoord hoeft te onthouden om erbij te kunnen. Door synchronisatie kun je de Password Manager op meerdere apparaten gebruiken, zo kun je bij je gegevens waar je ook bent. Ook kun je gebruik maken van een automatische wachtwoordgenerator om sterke wachtwoorden van elke lengte en combinaties te laten maken. Zie de Password Manager dus als een kluis met al je sterke wachtwoorden waardoor je al je verschillende accounts beveiligd kunt gebruiken en werken pas echt makkelijker en zorgeloos wordt.

Sterke veilige wachtwoorden | Blog Fourtop ICT

Kunnen we je helpen met sterke wachtwoorden of heb je andere vragen?

Neem dan contact met ons op en maak een afspraak. Bij ons ben je altijd welkom!

Afspraak

Dit vind je misschien ook leuk

Verhalen over Beveiliging