Blogs

The Road to Cloudine!

Vandaag de dag zijn er nog steeds veel bedrijven met fysieke servers of gehuurde servers in een centraal datacenter. Toch is er de laatste jaren ook meer het besef ontstaan wat voor risico’s dit met zich meebrengt. Naast het gevaar van fysieke diefstal kan er ook een ongeluk in de vorm van bijvoorbeeld een brand voorkomen waardoor je belangrijke en gevoelige bedrijfsgegevens definitief kunt verliezen. En dan hebben we het nog niet eens over data diefstal door hackers. Wist je dat maar liefst 37% van de cyberaanvallen juist zijn ontdekt op servers? Dit blijkt uit een onderzoek in 2019 over endpoint beveiliging onder 2.700 IT-managers wereldwijd. Een goede en veilige serveromgeving is absoluut mogelijk, maar dit kost aanzienlijk veel geld, tijd en moeite. Het is precies de reden dat er steeds vaker voor de online cloud omgeving wordt gekozen.

Van fysieke servers naar de cloud

Stel, je hebt inmiddels de keuze gemaakt om je fysieke of gehuurde servers op te geven en over te stappen naar de online cloud diensten. Dan heb je op dit punt al kunnen lezen wat precies de verschillende voordelen voor je organisatie zijn. Van de zorgeloosheid omdat specialisten je IT omgeving in de gaten en optimaal veilig houden tot aan het gemak van een vast maandelijks bedrag waarmee je gebruik maakt van de snelle serveromgeving inclusief de inrichting van de server, het bijhouden van alle komende updates en de verzorging van de gehele back-up. Het volledige onderhoud wordt voor je gedaan en gemonitord, dit voorkomt een hoop zorgen. Dan komt hierna het volgende vraagstuk; voor welke cloud dienst ga je kiezen?

Het volledige onderhoud wordt voor je gedaan en gemonitord, dit voorkomt een hoop zorgen."

En daar is Cloudine, de digitale werkplek van de toekomst! Met Cloudine, de cloud dienst gebaseerd op Microsoft 365, kun je makkelijk samenwerken met je collega’s waar je ook bent. Je hoeft je hiernaast ook minder zorgen te maken over bijvoorbeeld cyberaanvallen, je gegevens zijn hierbij namelijk altijd veilig. Om klanten te helpen met de transitie naar de cloud hebben we bij Fourtop een Road to Cloudine ontwikkeld. In dit traject wordt er samen met je gekeken welke applicaties er op het moment al worden gebruikt, welke afhankelijkheden en koppelingen aanwezig zijn en welke stappen ondernomen kunnen worden om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. Uiteindelijk is het doel om Cloudine volledig en succesvol te migreren in je organisatie.

Het stappenplan van de moderne werkplek

The Road to Cloudine ziet er als volgt uit:Road to Cloudine | Fourtop

We beginnen met het vooronderzoek in stap 1, waarbij met een quick scan en duidelijke gesprekken de huidige situatie in kaart wordt gebracht. Een voorbeeld van vragen zie je hieronder:

    1. Welke onderdelen kunnen al naar de cloud, zoals mail en file server om gebruik te gaan maken van Microsoft Teams?
    2. Kan er een (tijdelijke) server in de lucht gehouden worden tijdens de transitie voor applicaties die nog niet naar SaaS zijn omgezet?
    3. Is er maatwerk aanwezig, zoals eigen koppelingen met databases, Access databases en andere processen die omgezet kunnen worden naar standaard oplossingen?
      Cloudine Fourtop
Als het belangrijke vooronderzoek gedaan is komen we bij stap 2: de introductie en de adoptie van Cloudine. In een eerdere blog (Cloudine & alles over adoptie en verandering) kun je alles lezen over hoe je al je collega’s mee kunt krijgen bij de verandering in je ICT omgeving naar de moderne werkplek Cloudine. Het delen van informatie en de juiste trainingen zijn hierbij de sleutel tot een goede adoptie.

De migratie naar Microsoft Teams en Office 365 wordt uitgevoerd na ons adoptietraject in stap 3. Alle voordelen van makkelijk en leuker samenwerken in Teams kunnen worden benut. Tegelijkertijd wordt stap 4 in werking gezet, dit is de migratie van alle andere applicaties (bijvoorbeeld AFAS, Exact, Unit4, Syntess, Dynamics (Navision) en Scansys) naar de cloud. De transitie van deze applicaties is een samenspel tussen jou als klant en de softwareleverancier waarbij wij je ondersteunen bij het maken van koppelingen, automatiseren van processen en migratie van data.

Zodra er geen lokale afhankelijkheden meer zijn kan de migratie naar Cloudine afgerond worden in stap 5. Je bent klaar voor alle voordelen van de digitale werkplek van de toekomst Cloudine!

Cloudine | Fourtop

Inschrijven per email