headset-solid
085 482 60 00
Afspraak
Contact

Proactive Detection & Response

Douwe
5-apr-2024 15:26:54

Proactieve Endpoint Detectie en Response

In het huidige digitale landschap zijn proactieve detectie en responsdiensten voor organisaties steeds belangrijker geworden. Hoewel dit vroeger vooral prijzige oplossingen waren voor grote organisaties, zijn deze diensten nu toegankelijker voor het midden- en kleinbedrijf (MKB) tegen redelijke kosten. Hierdoor kunnen MKB-bedrijven hun IT-beveiliging aanzienlijk verbeteren en beter bescherming bieden tegen cyberdreigingen in de steeds veranderende digitale omgeving.

Waarom is het belangrijk om systemen proactief te gaan monitoren? Door systemen continu te monitoren, kunnen risico's meteen worden gedetecteerd en geïsoleerd, zodat ze zich niet verder kunnen verspreiden. Dit verkleint aanzienlijk de kans op downtime, financiële schade of reputatieschade in vergelijking met het gebruik van een stand-alone endpoint-beveiligingsproduct (zoals antivirussoftware) op een computer. Op deze manier wordt bedrijfscontinuïteit beter gewaarborgd en de impact van potentiële cyberdreigingen geminimaliseerd.

Wat houdt Detectie en Response in een IT-omgeving precies in? In de IT-wereld staat deze dienstverlening bekend als EDR - Endpoint Detection and Response. In eenvoudige termen helpt EDR organisaties bij het 24x7 beschermen van hun computernetwerken door potentiële bedreigingen en beveiligingsincidenten live te identificeren. Vervolgens wordt er direct actie ondernomen door specilisten om deze incidenten aan te pakken voordat ze uitmonden in ernstige problemen zoals datalekken of systeemuitval. Deze aanpak zorgt voor een effectieve directe beveiliging van de netwerkinfrastructuur, waardoor bijvoorbeeld hackers niet lang in een bedrijfsnetwerk kunnen rondneuzen. 

Hoe werkt dit in de praktijk? Vanuit een centrale locatie houden cyberspecialisten continu, 24 uur per dag en 7 dagen per week, IT-systemen onder toezicht. Zodra er een verdachte activiteit wordt gedetecteerd, start het team met het analyseren van de situatie om te bepalen wat de bron is. Vervolgens nemen de specialisten passende maatregelen om verdere verspreiding van dreigingen, zoals malware, te voorkomen. Na deze actie volgt er onderzoek en een uitgebreide rapportage om inzicht te geven in wat er precies heeft plaatsgevonden. Dit stelt organisaties in staat om te leren van het incident, wat helpt bij het ontwikkelen van strategieën om soortgelijke situaties in de toekomst te voorkomen.

De nadruk op continue verbetering zorgt ervoor dat organisaties altijd een stap voor blijven op het gebied van cyberbeveiliging. Dit leidt tot een betere bescherming van de merkreputatie en helpt om het vertrouwen van klanten hoog te houden.

Deze dienst is beschikbaar als losse dienst of als add-on voor Cloudine. 

Wil je meer weten over Fourtop ICT?

Neem dan contact met ons op en maak een afspraak. Bij ons ben je altijd welkom!

Afspraak

Dit vind je misschien ook leuk

Verhalen over Beveiliging