headset-solid
085 482 60 00
Afspraak
Contact

Tips voor IT-beveiliging tijdens de zomervakantie | ESET

ESET
10-aug-2023 9:25:46

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op ESET Digital Security Guide.

ESET

De zomervakantie is een tijd waarin veel mensen genieten van welverdiende rust en ontspanning. Voor veel bedrijven betekent dit echter ook dat de bezetting lager is en er minder personeel aanwezig is om de dagelijkse taken uit te voeren, inclusief IT-beveiliging. Het is cruciaal om tijdens deze periode extra waakzaam te zijn om ervoor te zorgen dat bedrijfsgegevens en systemen beschermd blijven tegen potentiële dreigingen. In deze checklist delen we enkele eenvoudige maar effectieve stappen om de IT-beveiliging van jouw bedrijf te waarborgen tijdens de zomervakantie.

Stap 1: Houd vakantieplannen vertrouwelijk

Net zoals je voorzichtig bent met het bekendmaken van jouw eigen vakantieplannen aan de buitenwereld, is het ook raadzaam om terughoudend te zijn in het bekendmaken van de verminderde bezetting van jouw bedrijf. Zo voorkom je uitnodigende signalen naar kwaadwillenden Beperk de informatie tot de noodzakelijke personen en zorg ervoor dat deze informatie niet publiekelijk wordt gedeeld. Dit vermindert het risico op aanvallen van buitenaf.

 

Stap 2: Zorg voor een grondige overdracht

Een goede overdracht van verantwoordelijkheden is essentieel om ervoor te zorgen dat de operationele continuïteit van jouw systemen wordt gewaarborgd tijdens de vakantieperiode. Wijs specifieke personen aan die verantwoordelijk zijn voor bepaalde taken en zorg ervoor dat zij de nodige toegangsrechten hebben. Controleer daarnaast of zij alle benodigde  middelen hebben om hun taken zonder onderbrekingen uit te voeren.

 

Stap 3: Beperk toegangsrechten

Dat de verantwoordelijken alle nodige middelen hebben is belangrijk, maar bekijk ook zorgvuldig welke medewerkers toegangsrechten hebben tot bedrijfsgegevens en -systemen. Zorg ervoor dat alleen geautoriseerde medewerkers toegang hebben tot gevoelige informatie. Maak gebruik van sterke wachtwoorden en overweeg het implementeren van een tweefactorauthenticatie voor extra beveiliging.

 

Stap 4: Maak back-ups en blijf up-to-date

Dit geldt niet alleen voor de vakantieperiodes, maar moet altijd in orde zijn. Zorg ervoor dat je regelmatig back-ups maakt van alle belangrijke bedrijfsgegevens. Bewaar deze back-ups op een externe locatie, die fysiek gescheiden is van het bedrijfsnetwerk. Test ook regelmatig of de back-upprocedures goed werken en dat je in geval van nood snel kunt herstellen. Zorg er ook voor dat alle software, besturingssystemen en applicaties in het bedrijfsnetwerk up-to-date zijn met de nieuwste beveiligingspatches en updates. Door systemen bij te werken, minimaliseer je de kans op een succesvolle aanval.

 

Stap 5: Bewustwording van medewerkers

Zorg ervoor dat de medewerkers goed geïnformeerd zijn over IT-beveiliging en bewust zijn van de mogelijke risico's. Moedig hen aan om verdachte e-mails en links te melden, ook tijdens de vakantieperiode. Herinner hen eraan om zich bewust te zijn van welke bedrijfsinformatie vertrouwelijk is en om gebruik te maken van veilige communicatiekanalen, zelfs wanneer ze buiten kantoor zijn.

 

Stap 6: Beveiliging van mobiele apparaten

Als jouw medewerkers mobiele apparaten, zoals laptops en smartphones, meenemen op vakantie, is het belangrijk om bewust te zijn van de bestemmingslanden. Niet alle landen waarborgen dezelfde privacy- en digitale veiligheidsnormen als Nederland. Wees voorzichtig bij het gebruik van openbare Wi-Fi-netwerken en zorg ervoor dat de apparaten zijn beveiligd met sterke wachtwoorden of authenticatie via vingerafdruk, irisscan of gezichtsscan. Versleutel gevoelige gegevens en overweeg het installeren van beveiligingsapps om verlies of diefstal te voorkomen.

Overweeg ook een VPN in gebruik te nemen, dit is een technologie waarmee je één of meerdere apparaten, zoals servers of computers, via het internet kunt verbinden met een privénetwerk. Binnen dit privénetwerk kun je vervolgens data versturen zonder dat deze informatie onderschept kan worden.

 

Stap 7: Onderhoud contact met jouw IT-serviceprovider

Zorg ervoor dat je tijdens de zomervakantie in contact blijft met jouw IT-serviceprovider. Stel een protocol op voor het melden van incidenten en zorg ervoor dat je weet hoe je contact kunt opnemen in het geval van een beveiligingsprobleem. Blijf op de hoogte van eventuele waarschuwingen of updates die zij verstrekken.

 

Stap 8: Geniet van je vakantie

Het waarborgen van IT-beveiliging tijdens de zomervakantie vereist verantwoord gedrag en het nemen van doordachte maatregelen, gezamenlijk met het hele bedrijf. Met de juiste voorzorgsmaatregelen kun je met een gerust hart genieten van jouw welverdiende zomervakantie, wetende dat je bedrijf beschermd is tegen mogelijke dreigingen.

Cloudine - ESET zomer Fourtop ICT

Kunnen we je ergens mee helpen?

Neem dan contact met ons op en maak een afspraak. Bij ons ben je altijd welkom!

Afspraak

Dit vind je misschien ook leuk

Verhalen over Beveiliging