Blogs

Wat is visual hacking en hoe voorkom je het?

Heb je weleens van de term visual hacking gehoord? Het is een fysieke vorm van hacken die juist heel vaak over het hoofd wordt gezien binnen organisaties. Hier komt namelijk geen moeilijke techniek aan te pas waartegen je digitaal maatregelen kunt nemen met goede cybersecurity producten, maar het kan absoluut enorme schade aanrichten. We leggen je graag uit wat visual hacking precies is en wat je kunt doen om het te voorkomen, zo werk je zorgeloos samen, waar je ook bent.

Wat is een visual hacking?

Visual hacking is dat mensen letterlijk meekijken over je schouder op je scherm of op papieren die voor je liggen en zo vertrouwelijke informatie kunnen inzien. Dit kan op kantoor gebeuren, maar ook juist onderweg of op locatie ben je kwetsbaar. De gevolgen van een visual hack kunnen net zo schadelijk zijn als een netwerklek. Als gegevens zoals je login of vertrouwelijke informatie van je bedrijf of klanten in verkeerde handen vallen, kan dat risico's met zich meebrengen of het vertrouwen flink schaden en dat heeft juist weer gevolgen voor de toekomst van je organisatie. Het is een vorm van hacken waar je misschien niet zo snel aan denkt met alle online varianten waarbij je jezelf met goede cybersecurity kunt beschermen, maar het is belangrijk om bewust te zijn en voorzichtig te blijven.

Visual hacking | ICT Security | Blog Fourtop ICT

Hoe kun je jezelf beschermen tegen visual hacking?

Je wilt graag het vertrouwen hebben om vanaf elke locatie prettig en veilig te kunnen werken. Er zijn een aantal manieren om jezelf en je organisatie te beschermen tegen visual hacking:

  • Collega’s bewust maken van de risico’s van visual hacking

Door je collega’s bewust te maken van visual hacking, de risico’s en wat je er tegen kunt doen ben je al goed op weg. Juist omdat het binnen organisaties vaak over het hoofd wordt gezien ben je kwetsbaar, maar het kan iedereen overkomen. Met behulp van uitleg of een security training is iedereen goed voorbereid.

  • Gebruik een privéscherm, zoals de HP Sure View

Eén van de beste manieren om visual hacking te voorkomen zijn privacyschermen die bij desktopmonitors, laptops, smartphones en tablets kunnen worden toegepast. Een privacyscherm zorgt ervoor dat je alleen kan lezen wat er op het scherm staat als je op korte afstand recht voor het scherm zit. HP Sure View is hier een voorbeeld van. Het is een elektronisch privacy filter, ontwikkeld met 3M privacytechnologie. Met één druk op de F2-toets op een HP laptop met Sure View kun je meteen schakelen naar de privacy-modus, die tot 95% zichtbaar licht reduceert als je niet recht voor het scherm zit. Dit maakt het gluren door andere mensen lastig om informatie van het beeldscherm te lezen en af te kijken.

Visual hacking | ICT Security | Blog Fourtop ICT

  • Clean desk policy en je PC locken bij afwezigheid

Met een clean desk policy kunnen documenten niet vergeten worden op je bureau zodat het erna makkelijk gelezen wordt. Met dit beleid stimuleer je collega’s om de werkplek opgeruimd te houden en het maakt ze bewust dat vertrouwelijke gegevens zichtbaar kunnen zijn voor andere mensen. Als je het bureau verlaat, ook al is het maar voor even, moeten belangrijke documenten worden opgeborgen in een bureau en moet de computer worden vergrendeld zodat geen (mogelijk gevoelige) informatie zichtbaar blijft op het scherm. Je kunt natuurlijk ook geheel digitaal gaan werken (paperless office) en je documenten bewaren in de cloud, maar voor het geval dat je nog wel fysieke papieren nodig hebt, is het hebben van een opgeruimd bureau veiliger tegen visual hackers.

  • Let extra op bij gedeelde ruimtes en glazen wanden

Denk na over je situatie voordat je gevoelige informatie gaat bekijken, waar je zit en wie er eventueel mee kunnen kijken in bijvoorbeeld een open ruimte of door glazen wanden. Overweeg om te verplaatsen naar een meer besloten ruimte als je buiten kantoor in een drukke omgeving bent, zoals in de trein of in een koffiebar. Een privacyscherm is hierbij ideaal, maar een alternatief is verplaatsen of om te werken aan iets anders totdat je meer privacy hebt.

Visual hacking | ICT Security | Blog Fourtop ICT

Inschrijven per email