Blogs

Waarom werken we in de cloud?

Werken in de cloud’, het is tegenwoordig helemaal hip. Bedrijven willen zo snel mogelijk overgaan op de cloud. Maar waarom is het zo populair? En waarom zetten bedrijven hun hele ICT-omgeving op een locatie die ze zelf niet beheren? Dat lijkt in eerste instantie niet zo'n logische stap, maar is het dat misschien toch wel?

Beveiliging

Bedrijven willen dat data afgeschermd is. Niemand wil dat zijn bedrijfsgevoelige informatie op straat komt te liggen. Om dat te voorkomen kun je een eigen serverkast plaatsen. Alle data wordt dan lokaal opgeslagen. Bij brand of diefstal bestaat echter het risico op dataverlies.

Jaap van Oord: “De wereld verandert en jouw data wordt steeds belangrijker, vooral de locatie ervan. De muren van jouw bedrijfspand voldoen vandaag de dag niet meer om jouw belangrijkste eigendom te beschermen:  data! Tevens beperken ze de voortgang van het bedrijf. De cloud heeft alles in huis om wanneer nodig met je mee te groeien en biedt een wereldwijde werkplek.  Daarnaast kan in de cloud op een veilige en gecontroleerde manier.''

Nu kun je er als bedrijf alles aan doen om zaken als brand en inbraak te voorkomen, maar je kunt dit ook overlaten aan experts. Er zijn bedrijven gespecialiseerd in het beheren en beveiligen van panden met honderden serverkasten. Deze panden zijn veel beter beveiligd en hebben alles in huis om uw bedrijfscontinuïteit te waarborgen. Denk hierbij aan middelen als toegangssluizen, vingerafdrukscanners en fysieke beveiliging. Dit is één van de redenen waardoor ondernemers ervoor kiezen om te gaan werken in de cloud.

Datacenters

Stapt een bedrijf over naar de cloud, dan verandert er het een en ander aan de opslaglocatie van de data. Deze staan namelijk niet meer fysiek op de computers waar medewerkers op werken, maar op een externe locatie. De verbinding met deze locatie loopt via het internet. Deze externe locatie, oftewel een data center, is speciaal ontworpen om uw data op de juiste manier op te slaan. Zaken als dubbel uitgevoerde stroomvoorziening, blusgasinstallaties en klimaatbeheersing zorgen voor de ideale locatie van uw bedrijfsdata. Alle programma's en bestanden werken vanuit deze locatie, en zijn wereldwijd toegankelijk.

Flexibiliteit

Het feit dat je werkt via die externe locatie, heeft naast beveiliging nog een voordeel: flexibiliteit. Deze locatie kun je vanaf waar dan ook bereiken, mits er een goede internetverbinding beschikbaar is. In een café met goede verbinding kan dus gemakkelijk even via Skype overlegd worden over een presentatie die je morgen met je collega's geeft. Jouw werkplek is dus waar jij wilt!

Schaalbaarheid

De derde factor die meespeelt is schaalbaarheid. Werken in de cloud zorgt ervoor dat jouw bedrijf meer schaalbaar is dan voorheen. Haal je een grote opdracht binnen en heb je opeens 5 werkplekken inclusief software extra nodig? Geen probleem, licenties bijkopen en er kan direct gewerkt worden! Het voordeel hiervan is dat je deze diensten afsluit op abonnementsbasis. Zo duurt het geen jaren meer voordat een grote investering is terugverdiend. Bij ons geef je aan voor hoeveel gebruikers je welke programma's wilt hebben en wij regelen de rest! Daarnaast ben je veel minder afhankelijk van de specifieke software. Voldoet een bepaald pakket niet aan de eisen, dan zoeken we samen naar een alternatief. Precies hetzelfde als dat je nu gewend bent bij het kopen van een mobiele telefoon dus!

Samenvattend kunnen we dus concluderen dat werken in de cloud drie grote voordelen kent: beveiliging, flexibiliteit en schaalbaarheid. Een bedrijfspand wordt dus steeds meer een ontmoetingsplek. Meer weten over hoe werken in de cloud jouw bedrijf flexibeler, veiliger en meer schaalbaar kan maken? Wij adviseren je graag!

Inschrijven per email