headset-solid
085 482 60 00
Afspraak
Contact

Wat is een zero-day aanval en hoe kun je jezelf beschermen?

Mieke
26-apr-2022 8:10:58

Wat is een zero-day nu precies? De term heb je misschien al wel eens voorbij horen komen, maar wat houdt het precies in en nog belangrijker; wat kun je doen om jezelf en je organisatie hier zo goed mogelijk tegen te beschermen? We zetten het graag voor je op een rijtje! ICT security is belangrijk en we doen er alles aan zodat je, waar je ook bent, zorgeloos kunt samenwerken.

Wat is een zero-day?

Zero-day aanvallen (of ook wel zero-day exploits genoemd), zijn succesvolle pogingen van cybercriminelen om nog onbekende softwarekwetsbaarheden te vinden en om er hierna misbruik van te maken. Zero-day kwetsbaarheden zijn erg moeilijk om vooraf op te sporen en te bestrijden, zwakke plekken in de software kunnen namelijk nooit helemaal worden voorkomen. Ontwikkelaars proberen om na een aanval het probleem zo snel mogelijk te verhelpen door middel van een software-update, of ook wel een (beveiligings)patch genoemd. De naam zero-day is ontstaan omdat ontwikkelaars zogezegd nul dagen de tijd hebben om het probleem te verhelpen voordat de aanval plaatsvindt.

ICT Security | Zero-day | Fourtop ICT

Waarom zijn zero-day aanvallen zo gevaarlijk?

Omdat niemand de zero-day kwetsbaarheden nog kent, zijn ze erg interessant voor aanvallers. Door het misbruiken van een zero-day kwetsbaarheid kunnen aanvallers ongemerkt in systemen van organisaties rondkijken en erge schade aanrichten zonder dat het snel wordt opgemerkt. En juist de onduidelijkheid over welke gevolgen er zijn maakt zero-day aanvallen zo gevaarlijk. Na een exploit kan een softwareontwikkelaar een patch doorvoeren, maar wie al getroffen is heeft daar nog weinig aan. En aangezien zero-day aanvallen meestal gericht zijn op software die juist net is uitgebracht, kan het een hele tijd duren voordat er een nieuwe patch beschikbaar is om de zwakke plek goed te verhelpen. Je loopt daardoor een groot risico, in de tussentijd kunnen aanvallers die misbruik maken van deze kwetsbaarheid namelijk nog steeds hun gang gaan.

Hoe worden zero-day aanvallen herkend?

Aangezien zero-day kwetsbaarheden meerdere vormen kunnen aannemen zijn ze lastig te detecteren. Een aantal voorbeelden zijn ontbrekende gegevensversleuteling, ontbrekende verificatie, bugs, beschadigde algoritmen of problemen met wachtwoordbeveiliging. Pas nadat een zero-day exploit is ontdekt kun je gedetailleerder kijken naar de aard van de soorten kwetsbaarheden. Organisaties die slachtoffer zijn van een zero-day aanval krijgen mogelijk te maken met onverwacht verkeer of verdachte scanactiviteiten.

ICT Security | Zero day | Fourtop ICT

 

Er is maar één betrouwbare manier om zero-day exploits toch vooraf al op te sporen en proberen te voorkomen. De ontwikkelaars moeten zelf het zwakke punt in de software ontdekken en deze al direct verhelpen voordat hackers de kans krijgen om er misbruik van te maken. Als een tot dan toe onbekende kwetsbaarheid eenmaal is ontdekt en een zero-day aanval wordt ingezet, is het per definitie al te laat. Daarom besteden ontwikkelaars zoals onze beveiligingspartner ESET veel tijd en middelen om kwetsbaarheden op te sporen en deze meteen al te verhelpen, waardoor de schadelijke oorzaken van zero-day aanvallen worden voorkomen.

Hoe kun je jezelf en je organisatie beschermen?

Om de gegevens van jezelf en van je organisatie te beschermen tegen een zero-day aanval, is het belangrijk om waakzaam te zijn. We geven je graag een paar maatregelen om zo goed mogelijk beschermd te zijn tegen een zero-day aanval:

  • Werk altijd je software en besturingssystemen bij naar de laatste versie. Dit is nodig omdat leveranciers beveiligingspatches beschikbaar stellen om recent ontdekte kwetsbaarheden op te lossen. Door je software up to date te houden zorg je ervoor dat je veiliger bent en blijft.
  • Deactiveer software die niet langer wordt ondersteund. Als een software ontwikkelaar verouderde software binnen je bedrijf niet langer ondersteunt, is het belangrijk deze ook te verwijderen. Zonder beveiligingspatches wordt de software gevoelig voor zero-day kwetsbaarheden en vormt het een groot risico. Op zoek gaan naar alternatieven die wel nog worden ondersteund door de leverancier is dan de oplossing.
  • Gebruik een goede firewall. Een firewall speelt een belangrijke rol bij de bescherming van je systeem tegen zero-day kwetsbaarheden. Als ICT partner houden we je firewall natuurlijk al constant in de gaten.
  • Bewustwording en training bij zero-day kwetsbaarheden. Veel zero-day aanvallen maken gebruik van menselijke fouten. Door je collega’s binnen de organisatie bewust te maken en trainingen te geven met betrekking tot beveiliging, is de kans groter dat ze online veilig blijven en beschermd zijn tegen zero-day exploits en andere digitale bedreigingen.
  • Gebruik een uitgebreide antivirusoplossing en laat je adviseren bij twijfels of vragen. We staan samen met beveiligingspartner ESET voor je klaar met de beste securityoplossingen en bij alle vragen (die met ICT security te maken hebben). We maken samenwerken graag leuker, makkelijker en veiliger!

ICT Security | Zero-day | Fourtop ICT

Kunnen we je helpen met een vraag over zero-day of heb je andere vragen?

Neem dan contact met ons op en maak een afspraak. Bij ons ben je altijd welkom!

Afspraak

Dit vind je misschien ook leuk

Verhalen over Beveiliging