we stay connected•
Wat is een zero-day nu precies? De term heb je misschien al wel eens voorbij horen komen, maar wat houdt het precies in en nog belangrijker; wat kun je doen om jezelf en je organisatie hier zo goed mogelijk tegen te beschermen? We zetten het graag voor je op een rijtje! ICT security is belangrijk en we doen er alles aan zodat je, waar je ook bent, zorgeloos kunt samenwerken.
Wat is een zero-day?
Zero-day aanvallen (of ook wel zero-day exploits genoemd), zijn succesvolle pogingen van cybercriminelen om nog onbekende softwarekwetsbaarheden te vinden en om er hierna misbruik van te maken. Zero-day kwetsbaarheden zijn erg moeilijk om vooraf op te sporen en te bestrijden, zwakke plekken in de software kunnen namelijk nooit helemaal worden voorkomen. Ontwikkelaars proberen om na een aanval het probleem zo snel mogelijk te verhelpen door middel van een software-update, of ook wel een (beveiligings)patch genoemd. De naam zero-day is ontstaan omdat ontwikkelaars zogezegd nul dagen de tijd hebben om het probleem te verhelpen voordat de aanval plaatsvindt.
Waarom zijn zero-day aanvallen zo gevaarlijk?
Omdat niemand de zero-day kwetsbaarheden nog kent, zijn ze erg interessant voor aanvallers. Door het misbruiken van een zero-day kwetsbaarheid kunnen aanvallers ongemerkt in systemen van organisaties rondkijken en erge schade aanrichten zonder dat het snel wordt opgemerkt. En juist de onduidelijkheid over welke gevolgen er zijn maakt zero-day aanvallen zo gevaarlijk. Na een exploit kan een softwareontwikkelaar een patch doorvoeren, maar wie al getroffen is heeft daar nog weinig aan. En aangezien zero-day aanvallen meestal gericht zijn op software die juist net is uitgebracht, kan het een hele tijd duren voordat er een nieuwe patch beschikbaar is om de zwakke plek goed te verhelpen. Je loopt daardoor een groot risico, in de tussentijd kunnen aanvallers die misbruik maken van deze kwetsbaarheid namelijk nog steeds hun gang gaan.
Hoe worden zero-day aanvallen herkend?
Aangezien zero-day kwetsbaarheden meerdere vormen kunnen aannemen zijn ze lastig te detecteren. Een aantal voorbeelden zijn ontbrekende gegevensversleuteling, ontbrekende verificatie, bugs, beschadigde algoritmen of problemen met wachtwoordbeveiliging. Pas nadat een zero-day exploit is ontdekt kun je gedetailleerder kijken naar de aard van de soorten kwetsbaarheden. Organisaties die slachtoffer zijn van een zero-day aanval krijgen mogelijk te maken met onverwacht verkeer of verdachte scanactiviteiten.
Er is maar één betrouwbare manier om zero-day exploits toch vooraf al op te sporen en proberen te voorkomen. De ontwikkelaars moeten zelf het zwakke punt in de software ontdekken en deze al direct verhelpen voordat hackers de kans krijgen om er misbruik van te maken. Als een tot dan toe onbekende kwetsbaarheid eenmaal is ontdekt en een zero-day aanval wordt ingezet, is het per definitie al te laat. Daarom besteden ontwikkelaars zoals onze beveiligingspartner ESET veel tijd en middelen om kwetsbaarheden op te sporen en deze meteen al te verhelpen, waardoor de schadelijke oorzaken van zero-day aanvallen worden voorkomen.
Hoe kun je jezelf en je organisatie beschermen?
Om de gegevens van jezelf en van je organisatie te beschermen tegen een zero-day aanval, is het belangrijk om waakzaam te zijn. We geven je graag een paar maatregelen om zo goed mogelijk beschermd te zijn tegen een zero-day aanval:
Verhalen over Beveiliging
Waar we goed in zijn
Duidelijk in de omgang
Wij staan voor je klaar
De Noordkade 16
3341 SZ Hendrik-Ido-Ambacht
085 482 60 00
servicedesk@fourtop.nl
BTW: NL819433032B01
KvK: 24435998
Copyright © 2022 Fourtop BV, Inc. Alle rechten voorbehouden.